7 dagen per week bereikbaar: 0800-24280

Zonneschermdoek vervangen

Zonneschermdoek vervangen? Is dit mogelijk bij mijn zonneluifel en is het vervolgens gemakkelijk zelf te doen? Het zijn terechte vragen die eigenlijk iedere klant wel heeft. Het is natuurlijk voor vrijwel al onze klanten de eerste keer dat zij het zonneschermdoek verwisselen. Bij een luifel van 15 jaar of ouder komt er altijd wel een moment waarbij de kleur niet meer voldoet of de scheuren in het doek zitten. Tijd voor een opknapbeurt!

Wij stellen u gerust; eigenlijk is ieder zonnescherm geschikt voor doekvervanging, alleen de manier van monteren van het doek is soms wat anders. Bij de meeste luifels kan het doek verwisseld worden vanaf een van de zijkanten. Bij een beperkt aantal varianten (bijvoorbeeld gesloten cassettes) kan dit echter niet, dit scherm moet van de muur af om het doek te vervangen. Advies over de montage? Mail een aantal foto’s van de luifel (met name de zijkanten) naar info@zonneschermdoek.be.

Zonnescherm doek vervangen Zonnescherm doek vervangen

Luifeldoek vervangen?

Het stappenplan!

Wij gaan even uit van een luifeldoek vervangen, waarbij het scherm aan een van de zijkanten goed bereikbaar is, wat in 95% het geval is. Daarbij starten we met het uitdraaien van het zonnescherm naar buiten toe. Het doek staat strak, maar moet om het doek te kunnen vervangen helemaal slap hangen. Dit bereikt u bij een handbediend scherm door de slinger net zo lang door te draaien. Bij een elektrisch scherm dient dit ingesteld te worden door een van de knoppen van de motor in te drukken en het scherm naar buiten te draaien. Als het doek slap hangt, zijn de armen helemaal uit en staat er geen spanning meer op het doek.

Vervolg stappen doek zonnescherm vervangen

Het doek draait heen en weer op een buis, hierna genoemd ‘bovenbuis’. De bovenbuis valt aan beide zijkanten in een lager, die ervoor zorgt dat deze naar voren of achter kan draaien. Een van de lagers dient los gemaakt te worden om het doek er vanaf de zijkant uit te kunnen trekken. Dit lager zit waarschijnlijk vast in een aluminium plaatje, die met twee schroeven kan worden losgemaakt.

Nu de schroeven los zijn, is het zaak dat de bovenbuis in beweging komt. Deze moet zoveel (als) mogelijk naar u toe getrokken worden, zodat u er goed bij kunt. Ook moet de horizontale gleuf (een inkeping in de bovenbuis) zichtbaar zijn. Indien dit allemaal is gebeurd, kunt u het bestaande doek uit de gleuf trekken, zowel aan de boven- als onderzijde. Leg het doek vervolgens op de grond neer en snij met een mes de zomen aan de boven- en onderzijde van het doek aan één kant open. Haal de bestaande doekpezen (plastic plinten in ronde vorm) uit de zomen en kijk of deze nog herbruikbaar zijn.

Nieuw doek zonnescherm monteren

Duw de bestaande (of nieuwe) doekpezen in de zomen van het nieuwe zonweringdoek. De opening hiervoor zit aan één kant, aan de binnenzijde van de zoom. Raadpleeg onze (hard-copy) montage-instructie, die bij ieder doek op de plastic verpakking geplakt zit. Voordat het doek in de gleuf wordt geschoven, controleert u waar het witte label zich bevindt, die moet straks rechts onderin komen te zitten, vanuit het perspectief dat u onder het doek staat. Schuif nu het nieuwe doek langzaam en voorzichtig in de gleuf aan de bovenzijde (ongeveer één meter) en zodra je niet meer verder kunt, kan er een meter aan de onderzijde worden ingeschoven. Daarna weer een meter bovenin en dit proces steeds herhalen. Zit het doek er eenmaal in, dan monteert u de bovenbuis weer terug in het lager. Na de eventuele afstelling van de motor, kunt u het scherm nu helemaal naar buiten uitdraaien en is de klus geklaard! Chapeau!

 

Zonneschermdoek laten vervangen

De ervaring leert dat u handiger bent dan u van tevoren denkt. Uit intern onderzoek is gebleken dat 98% van onze klanten het nieuwe zonnescherm doek helemaal zelf monteert, eventueel met hulp van een handige buurman, familielid of kennis. U bespaart niet alleen de kosten van een zonweringsmonteur, het geeft daarnaast ook een voldaan gevoel als u de klus zelf uitvoert. Bekijk onze montagevideo’s waarin u kunt zien hoe gemakkelijk het is om het doek van uw luifel zelf te vervangen. Vergeet ook niet de enthousiaste reacties en foto’s van onze tevreden klanten te bekijken op onze referentiepagina’s.

Wij hebben helaas geen monteurs in dienst die bij u op locatie het doek kunnen vervangen, ons concept is een doe-het-zelfoplossing. Wellicht kunt u gebruik maken van klusplatformen als Solvari.be, Bobex.be of Werkspot, die gespecialiseerd zijn in het in contact brengen van consumenten met een klusvraag en vakmannen die die klus kunnen uitvoeren.

  • Volg onze socials: